Gömülü Dişlerin Cerrahi Olarak Çıkartılmaları

Gömülü dişlerin cerrahi girişimlerinden önce bazen uygulanan ve çekim yapılmadan dişin ağızda bırakılmasını sağlayan operkulektomi işleminden bahsedeceğiz ve sonra gömülü dişlerin cerrahi girişimlerini detayı ile açıklayacağız.

♦ Operkulektomi: Yeni sürmekte olan üçüncü moların üzerinde oklüzal yüzün 2/3'ünü veya daha azını kaplayan yoğun fibröz bir doku olabilir. Bu doku çiğneme sırasında karşıt moların baskısı, travması ile ülsere olabilir, bakteri birikimi sonucu enfeksiyon meydana gelir. Bu durum akut perikoronitis olmamakla birlikte yeterince rahatsızlık verir. Böyle bir durumda dişin çekilmeside düşünülmüyorsa Operkulektomi işlemi ile fibröz doku kaldırılır.

İşlem için elektrocerrahi kullanılır. İlmek şeklindeki halka uç fibröz doku diline geçirilerek mümkün olduğunca distale ilerlenir ve alet çalıştırılarak yumuşak doku yukarı doğru hareketle kaldırılır. Önemli olan dişin distalini yeterince açabilmek ve muntazam bir sınır bırakmaktır.

Bakınız: Gömülü Diş

Kaynak: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi / prof Dr. Mustafa TÜRKER ve Prof. Dr. Şule YÜCETAŞ


Gömülü Dişler Hakkında Kapsamlı Bilgiler
 

© Copyright 2009 - 2016, All Rights Reserved

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez